DLACZEGO MASARNIE I UBOJNIE?


W przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem mięsa, które są adresatami kampanii, występują liczne i poważne zagrożenia zawodowe. Nadal zdarza się, w szczególności w małych zakładach przetwórczych, że w procesie produkcji eksploatowane są maszyny i urządzenia produkcyjne, które nie spełniają wymagań minimalnych bezpieczeństwa. Czasami są one niekompletne i nie w pełni sprawne. Przede wszystkim mowa tu o urządzeniach do rozdrabniania mięsa, które nie są wyposażone w pokrywy lub blokady, przez co mogą stać się przyczyną wypadków przy pracy. Wiele czynności w zakładach mięsnych nadal wykonywanych jest ręcznie (załadunek surowca do maszyn, prace ręczne przy pomocy ostrych narzędzi, transport surowców i półproduktów pomiędzy kolejnymi etapami produkcji, mycie urządzeń i pomieszczeń), co skutkuje dużym wydatkiem energetycznym pracowników, a w konsekwencji zmęczeniem oraz brakiem koncentracji w czasie wykonywanych prac, co może prowadzić do wypadków przy pracy. Ponadto niesprzyjającymi czynnikami środowiska pracy w firmach zajmujących się przetwórstwem mięsa są: hałas, brak oświetlenia pomieszczeń pracy światłem dziennym, panujący mikroklimat zimny, duża wilgotność powietrza, a także występujące czynniki biologiczne.